Tuintips, snoeien, kappen, en versnipperen

Tuintips december

Het is alweer december en de winter staat voor de deur. In de tuintips van december behandelen wij snoeien, kappen, en versnipperen. Wilt u zelf de zorg niet dragen voor het onderhoud van uw tuin? Geen probleem, wij ontzorgen u graag van uw tuin. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.tuintips-december

Snoeien
Het is in december de juiste tijd om te snoeien. Maak hier gebruik van als het weer niet te slecht is. Je kunt hierbij denken aan struiken zoals druif, kiwi en braam. Het overige knipsel kun je leuk gebruiken als winterstek in huis.

Zorg dat uw snoeischaar scherp en geslepen is. Zo komt deze ongedeerd de winter door en zijn ze eigenlijk gebruiksklaar als je ze oppakt in het voorjaar.

Hoe snoeien? De meeste heesters en vaste planten kunnen geknipt worden met een snoeischaar. Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren takken en takken die elkaar in de weg zitten of de vorm van de plant verstoren.

Kappen
Soms zijn er omstandigheden die vragen om snoeien of zelf een boom kappen. Je kunt een boom op meerdere manieren vellen. Je kunt hem omhakken met een bijl. Dit is erg tijdrovend en aangezien we tegenwoordig over handige motorkettingzagen beschikken, beperken we ons in dit artikel tot deze methode. Omzagen dus met behulp van de motorkettingzaag.

Zoals gezegd, een motorkettingzaag is handig gereedschap, maar ook gevaarlijk. Zorg voor goede bescherming en draag een zaagbroek. Denk ook aan gehoorbescherming en veiligheidsschoenen of –laarzen. Niet alleen je eigen veiligheid is van belang, let ook op je omgeving. Een boom vellen is (afhankelijk van de grootte) best spectaculair, dus hou eventuele toeschouwers op veilige afstand. Is er gevaar voor nabij geparkeerde auto’s? Staan er geen lantarenpalen in de weg?

Het principe van een boom vellen is eenvoudig. Je maakt een inkeping (de valkerf) aan die zijde waar je de boom heen wilt hebben. Als je daarna aan de andere zijde een inkeping of een snede maakt, zal de boom precies neerkomen op de lijn die loodrecht op de basislijn van de valkerf staat.

Versnipperen
Het handigst om uw gekapte materiaal te versnipperen is om een hakselaar te huren. U kunt de snippers tussen uw planten en borders strooien. Zo’n laag snippers tussen plantjes en struiken oogt mooi en bespaart u ook werk omdat ze de bodem onkruidvrij houdt. Bovendien wordt uw grond vruchtbaarder en tempert de mulchlaag de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. En ook mooi meegenomen: u hoeft minder water te geven. Op voorwaarde tenminste, dat de laag voldoende dik is: leg een laag van 10 cm tussen heesters en bomen en een van 5 cm tussen vaste planten en rozen. En wat denkt u van een snipperpad dat mooi en natuurlijk aansluit bij uw borders? Die klus is zo geklaard: graaf uw pad eventueel een beetje uit, breng een snipperlaag van minstens 10 cm aan en u wandelt zacht en droog uw tuin door.

Wilt u zelf de zorg niet dragen voor het onderhoud van uw tuin? Geen probleem, wij ontzorgen u graag van uw tuin. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.